Bright Idea Hazy XPA
Vårt minne må vara dimmigt, men det gick upp ett ljus ändå och det lyste över Lallemands senaste jäst från Verdant Brewery! Vad vore då bättre än en lysande fusion av klassisk amerikansk humle och denna engelska IPA-jäst. Lysande halmgult till färgen, under ett bländande vitt skum. Dofter av aprikos (tack vare jästen) flyter ihop med talldofter från humlen. Liknande stenfrukts- och tallbarrssmaker känns också på gommen. Slutligen, icke bortglömt i skuggan: Golden Naked Oats (havren) ökar munkänslan och levererar ett bländande fullsmakande öl som lyser upp även de mörkaste dagarna.
Öltyp: Ale, Pale ale
Profil: Humlad, Citrus, Fruktig, Estrig
Alkoholhalt (% ABV): 4,5
Färg (EBC): 6
Beska (IBU): 30
Bryggvolym (liter): 22
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Int. Mexican Cerveza
- 1 x 1kg Brew Enhancer 3
- 250g Carahell Malt 20-30 EBC (krossad)
- 250g Golden Naked Oats 12-24 EBC (krossad)
- 2 x 25g Simcoe pellets
- 1 x 25g Centennial pellets
- 1 x 11g Lalbrew Verdant IPA Dry Yeast
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Klä en kastrull (min. 5 l) invändigt med en silduk eller kokpåse. Häll i 2 liter vatten och värm upp till 60-70°C.
Tillsätt de krossade maltkornen och låt dem dra i samma temperatur i 30 minuter.
Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och koka i 5 minuter. Ta därefter kastrullen av plattan.
Tillsätt ca 3dl kallt vatten för att sänka temperaturen till 85°C.
Tillsätt 12,5g Centennial humle och 12,5g Simcoe humle. Sätt på locket och låt dra i 20 minuter.
Ställ sedan kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och Brew Enhancer 3 i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 16 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 22 liter och 18°C. Rör om.
Strö torrjästen (specialjästen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-23°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1012-1017.Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.