Fler bilder

Caribbean Porter

24 l ~5,9 vol-%

Yeah, mon. Smaka på denna karibiska porter och du kommer att känna att solen skiner i Zions land. En ’Buffalo Soldier’ bland öl. De rostade och rökiga malterna gör dig förälskad i denna porters komplexitet och du njuter av varje dyrbara droppe. Du känner för att sjunga om ’tre små fåglar’. Kroppen är sammansatt och smaklökarna får en liten aning om syrlighet i eftersmaken. Så fort du smakat detta öl, så tänker du: ”Is this love”?
Detta recept var Månadens Receptpaket i September 2017.

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg TC Devil's Half Ruby Porter
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber

  • 2 x 500g Light Dry Malt
  • 300g Roasted/Chocolate Wheat Malt (900-1200 EBC) (krossad)
  • 1 x 11g Safale S-04 Dry Yeast + jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops

Färg: Mörkbrun
Beska: Medium
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
    På bryggdagen:

    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och ta kastrullen av plattan.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter.

    Tillsätt 2x500g Light Dry Malt och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
    Sila ner den kokta maltvätskan i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 24 liter och 21°C. Rör om.
    Strö torrjästen (S-04 + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 21°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare