Fler bilder

Citrus Crush Kölsch

En färskpressad kölsch som kommer att tillföra massor av pigghet till din dag. Denna syrliga fruktskål till brygd är ljust gyllengul med en tjock vit skumkrona. Skala av aromerna från citrus, banan och kryddnejlika för att inuti avslöja smaker av bröd och kryddor, samt ännu en omgång aptitretande toner av banan och apelsin. Men låt dig inte luras av dess saftiga profil. Detta är ju trots allt en uppfriskande torr ale med en subtil, bitter finish.

Öltyp: Ale
Profil: Humlad, Citrus, Kryddig, Kryddnejlika
Alkoholhalt (% ABV): 6,1
Färg (EBC): 9
Beska (IBU): 26
Bryggvolym (liter): 22

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg TC Preacher's Hefe Wheat
  • 1 x 1kg Brew Enhancer 3
  • 2 x 500g Light Dry Malt
  • Rivet skal från 2 apelsiner
  • 1 x 11g Lallemand Köln Kölsch Yeast + jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops



  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt Brew Enhancern, bägge paketen Light Dry Malt och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 20°C. Rör om.
    Strö torrjästen (specialjästen + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 20-25°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), Gör ett "apelsin-te" genom att tillsätta rivet skal (undvik den vita delen av skalet) från två apelsiner i 1 liter kokhett vatten. Låt stå och dra i 15 minuter och sila därefter ner vätskan i jäskärlet.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1010-1015.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.




    Vidare