Citrus Sail Saison
Hoppa ombord på detta friska sommaröl och håll fast. Skär genom vågor av citron- och citrusarom, balanserade av fina undertoner. Med ett stort vågskum på toppen drivs detta ljust gyllengula öl av smaker från apelsinskal och stenfrukter. Det tacklar sedan om nätt och tar iland med en mild bitterhet och en syrlig, stärkande finish.
Öltyp: Ale
Profil: Humlad, Citrus, Kryddig, Kryddnejlika
Alkoholhalt (% ABV): 6,1
Färg (EBC): 10
Beska (IBU): 26
Bryggvolym (liter): 22
Ingredienser
- 1 x 1.7kg Int. European Lager
- 1 x 1kg Coopers Brew Enhancer 3
- 2 x 500g Light Dry Malt
- 1 x 25g El Dorado pellets
- 1 x 11g SafAle BE-134 Dry Yeast + jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
- Skalet från en citron
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Tillsätt Brew Enhancer 3, Light Dry Malt och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 22 liter och 20°C. Rör om.
Strö torrjästen (specialjästen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 20-25°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tvätta och skala citronen. Undvik att få med det vita i skalet. Lägg skalet tillsammans med humlen i en kokpåse el.dyl. och tillsätt i jäskärlet. Stäng locket.
Börjande från dag 8, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1013.Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.