Fler bilder

Cog Work IPA

Ta god tid på dig. Justera alla delar. Få upp ångan och följ instruktionen som ett väloljat urverk. Då får du en Ale som ringer i alla de rätta klockorna. Bärnstensfärgad med ett tjockt vitt skum. Aromer av passionsfrukt och söt karamell stiger ur glaset, vilket ger en antydan av de malt- och citrussmaker som följer tätt inpå. Ta en klunk och lås upp mjukheten i munnen, samt låt den fasta och kvarliggande bitterheten bestå.

Öltyp: Ale, IPA
Profil: Maltig, Humlad, Kåda, Citrus, Fruktig, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 5,7
Färg (EBC): 12
Beska (IBU): 35
Bryggvolym (liter): 23

Ingredienser 

  • 1 x 1.7kg TC Bootmaker Pale Ale
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber
  • 1 x 500g Light Dry Malt
  • 200g Cara/Crystal Malt 100 EBC (krossad)
  • 1 x 25g Simcoe pellets
  • 1 x 25g Citra pellets
  • 1 x 25g Centennial pellets
  • 1 x 11g SafAle US-05 Dry Yeast + jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops



  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.

    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Häll över vätskan i en större kastrull (~8 l).
    Häll i ytterligare 2 liter vatten och koka upp vätskan tillsammans med 500g Light Dry Malt.
    Tillsätt en halv påse Simcoe humle och koka i 15 minuter.
    Tillsätt resten av Simcoe humlen och ta kastrullen av plattan. Låt dra under lock i 15 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 21°C. Rör om.
    Strö torrjästen (specialjästen + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 4 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1012-1016.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.




    Vidare