Fler bilder

Coopers Australian IPA

Coopers limited edition Australian IPA är här! Hög efter hög med aussiehumle lyfter fram citrusaromer av apelsin och mandarin med inslag av tropisk frukt. Med en bas av Coopers egna Pale Ale -malt, har detta öl därtill en balanserad sötma tack vare tillsatsen av ljust Crystal Malt. Det finns inget mer australienskt än att dela detta öl med en kompis eller två!


Öltyp: Ale, IPA
Profil: Humlad, Tallkåda, Citrus, Fruktig, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 6,5
Färg (EBC): 12
Beska (IBU): 40
Bryggvolym (liter): 23

Ingredienser 

  • 1 x 1.7kg Int Australian Pale Ale
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Wheat
  • 1 x 1kg Brew Enhancer 2
  • 250g Cara/Crystal Malt 100 EBC (krossad)
  • 40g Eclipse pellets
  • 40g Vic Secret pellets
  • 1 x 15g Coopers English Ale Yeast
  • Carbonation Drops



  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Värm upp 2 liter vatten i en kastrull (min. 5 l) till 60-70°C.
    Tillsätt de krossade maltkornen (vi rekommenderar att lägga malten i en silduk/kokpåse).
    Låt dra i 30 minuter.
    Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och låt koka i 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan och tillsätt 10 gram av vardera humlen.
    Sätt på locket och låt dra i 30 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen, maltextraktet och Brew Enhancern i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 3 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1013-1018.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.




    Vidare