Coopers Vintage Ale '17
21 l ~7,5 vol-%
Coopers Brewery släppte det alkoholstarka flaskölet Vintage Ale för första gången 1998 och introducerade då öltypen Strong Ale (BJCP Style 19A) i sitt sortiment. Hembryggare ville naturligtvis brygga Vintage Ale själva och 2010 släpptes det första DIY-receptet.
Originalölet bryggs lite olika varje år. Här är receptet för 2017 versionen.
Finjusteringen och testandet av Vintage Ale 2017 var ett stort jobb för Coopers bryggmästare, men någon måste ju göra det. Och nu är det din tur. Förstklassig bryggning i små mängder är vad denna omedelbara klassiker handlar om, så dyk in och upplev själv glädjen i att brygga ett öl som står för kvalitet över kvantitet. Då det mognat färdigt, får detta öl en full smak rik på malt, honung och nötaktiga karaktärer. Med delikata fruktiga aromer och respektingivande nivåer av bitterhet, kommer denna 2017 års upplaga av Vintage Ale att belöna även de mest erfarna DIY-bryggare.
Detta recept var Månadens Receptpaket i Oktober 2017.
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Int. Australian Pale Ale
- 1 x 1,7kg Coopers Real Ale
- 500g Dextros
- 300g CaraRed Malt (40-60 EBC) (krossad)
- 1 x 25-28g Styrian Golding pellets
- 1 x 25-28g Tettnanger pellets (eller Calypso)
- 1 x 25-28g Chinook pellets (eller Denali)
- 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast + jästen från ölsatserna
- Carbonation Drops
Färg: Bärnsten
Beska: Hög
Kropp: Medium/Tung
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan.
Tillsätt 1 påse (25-28g) Styrian Golding humle och koka i 5 minuter.
Ta kastrullen av plattan och låt stå och dra i 10 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatserna och dextrosen i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 18°C. Rör om.
Strö torrjästen (US-05 + jästen från ölsatserna) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 10-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Ungefär vid dag 7, tillsätt Calypso humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Ungefär vid dag 10, tillsätt Denali humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 12, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1012.