Fler bilder

Coopers Vintage Ale '18

Coopers Brewery släppte det alkoholstarka flaskölet Vintage Ale för första gången 1998 och introducerade då öltypen Strong Ale (BJCP Style 19A) i sitt sortiment. Hembryggare ville naturligtvis brygga Vintage Ale själva och 2010 släpptes det första DIY-receptet.
Originalölet bryggs lite olika varje år. Här är receptet för 2018 versionen.

I den djupaste, mörkaste hösten väntar tålmodiga hembryggare på ankomsten av en mystisk främling. Aldrig säkra på vad som komma skall, men alltid säkra på att det är värt väntan. Just då kommer denna välkomna främling - utan pompa och ståt - men i stället med viskningar av vördnad och förväntan.
Slutligen är det här. Dofter av tropiska frukter ärar dess ankomst. Tätt följda av kryddiga och jordnära dofter, smaker av söt malt och blommighet, ett uns örter och en djärv bitterhet. Låt det vila ostört, så kommer detta djupt bärnstensfärgade och medelfylliga öl att förbättras ytterligare över tiden. Då ger det en Ale i den finaste Thomas Cooper-traditionen.


Öltyp: Ale, IPA, Amber
Profil: Maltig, Humlad, Tallkåda, Fruktig, Söt, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 7,5
Färg (EBC): 45
Beska (IBU): 55
Bryggvolym (liter): 21

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg TC Bootmaker Pale Ale
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber
  • 1 x 1kg Dextrose
  • 300g Crystal/Caramel Malt 100 EBC (krossad)
  • 1 x 25g Vic Secret pellets (eller t.ex. Cascade)

  • 2 x 25g Aramis pellets (eller t.ex. Challenger)
  • Coopers jäst i guldpåse + jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops



  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten. 
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan.
    Tillsätt halva påsen Vic Secret (eller Cascade) humle och koka i 10 minuter.
    Ta kastrullen av plattan.
    Tillsätt resten av Vic Secret (eller Cascade) humlen och en halv påse Aramis (eller Challenger) humle, sätt på locket och låt dra i ytterligare 15 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen, maltextraktet och dextrosen i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (Coopers jäst + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 10-14 dagar.
    Ungefär vid dag 7, tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 12, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1013.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare