Coopers Vintage Ale 2020
För detta 20:e Vintage Ale -recept har Coopers valt ut malt och humle som heter duga (få se om du kommer över dessa sorter). Tropiska, fruktiga och blommiga finesser sitter där de ska i detta öl. Rikt i smaken, balanserat och fylligt. Går bra att dricka genast eller låta mogna i källaren, varpå beskan avrundas och smakerna blir mer komplexa.
Öltyp: Ale, IPA
Profil: Maltig, Humlad, Tallkåda, Fruktig, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 7,5
Färg (EBC): 40
Beska (IBU): 60
Bryggvolym (liter): 21
Ingredienser
- 1 x 1.7kg TC Family Secret Amber Ale
- 1 x 1.5kg TC Malt Extract - Wheat
- 1 x 1kg Coopers Dextros
- 400g Crystal/Caramel Malt 300 EBC (krossad)
- 15g Sultana pellets
- 15g Enigma pellets
- 15g Astra pellets
- 15g Cascade pellets
- 15g Simcoe pellets
- Jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan.
Tillsätt 2/3 av Sultanahumlen och koka i 25 minuter.
Ta kastrullen av plattan.
Tillsätt Enigmahumlen och resten av Sultanahumlen, sätt på locket och låt dra i ytterligare 20 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen, maltextraktet och dextrosen i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 18°C. Rör om.
Strö torrjästen (jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 10-14 dagar.
Ungefär vid dag 7, tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 12, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1010-1015.Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.