Fler bilder

Coopers Vintage Ale 2021

Åter ett år, åter ett öl! Det är dags igen för vårt Coopers Vintage Ale. För Vintage Ale årsmodell 2021 har Coopers DIY Beer -team skapat en tropisk fest. Detta tack vare en unik humlekombination. Humlesorterna är valda för sina dofter av citron, lime, melon, persika och mandarin. Tropiska smaker med blommiga egenskaper lyser i detta vackert rödbruna och fylliga öl. Om du njuter det färskt, kommer du att uppleva den traditionella beska finishen. Om du kan motstå frestelsen och kärleksfullt låter ölet mogna i källaren, belönas du med söta maltsmaker och mjuka kolaliknande undertoner alltmedan humlesmakerna mjuknar med tiden.

Öltyp: Ale, IPA
Profil: Maltig, Humlad, Tallkåda, Fruktig, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 7,5
Färg (EBC): 40
Beska (IBU): 60
Bryggvolym (liter): 21

Ingredienser 

  • 1 x 1.7kg TC Family Secret Amber Ale
  • 1 x 1.5kg TC Malt Extract - Wheat
  • 1 x 1kg Coopers Dextros
  • 400g Crystal/Caramel Malt 300 EBC (krossad)
  • 25g Cashmere pellets
  • 25g Ekuanot pellets
  • 25g Eclipse pellets
  • Jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops



  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Värm upp 2 liter vatten till 60-70°C i en stor kastrull (min. 5 l).
    Tillsätt de krossade maltkornen (gärna i en silduk/kokpåse) och låt dra under lock i 30 minuter.

    Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och koka i 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan.
    Tillsätt ca 5 gram av varje humle, sätt på locket och låt dra i 20 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen, maltextraktet och dextrosen i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 10-14 dagar.
    Ungefär vid dag 7, tillsätt resten av humlen i jäskärlet (gärna i en silduk/kokpåse).
    Börjande från dag 12, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1010-1015.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.




    Vidare