Fler bilder

Coopers Vintage Ale 2022

Skapandet av årets Coopers Vintage Ale börjar med en berättelse som omfattar flera kontinenter. Följande samma linje med de föregående utgåvorna kännetecknas ju även detta öl av sin unika humlekombination.
Vi börjar med en amerikansk humle för dubbla ändamål, nämligen El Dorado. Den kommer att ge dig toner av tropiker, päron och stenfrukt.
Sen seglar vi över Atlanten och presenteras med Hüll Melon. En tysk humlesort som ger bl.a. frukt- och bärsmaker.
Dessa två, kombinerade med expertis, resulterar i en fyllig ale med blom- och kryddaromer och smaker av tropiska frukter, bär och stenfrukter.
För dem som är villiga att ta den längre vägen: Lagra en flaska eller två i några månader, så kommer du sedan att belönas med komplexa smaker av frukttårta och en väl avrundad, mjuk finish.

Öltyp: Ale, IPA
Profil: Maltig, Humlad, Tallkåda, Fruktig, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 7,5
Färg (EBC): 40
Beska (IBU): 60
Bryggvolym (liter): 21

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg TC Family Secret Amber Ale
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Wheat
  • 1 x 1kg Coopers Dextrose
  • 400g Dark Crystal Malt 400 EBC (krossad)
  • 1 x 25g Hüll Melon pellets
  • 1 x 25g El Dorado pellets
  • Jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops



  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Värm upp 2 liter vatten i en stor kastrull (min. 5 l) till 60-70°C.
    Tillsätt de krossade maltkornen (gärna i en silduk/kokpåse) och låt dra i samma temperatur under lock i 30 minuter.

    Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen ur kastrullen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och låt koka i 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan.
    Tillsätt 5 gram var av bägge humlesorterna (gärna i en silduk/kokpåse) och låt dra under lock i 20 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen, maltextraktet och dextrosen i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 10-14 dagar.
    Ungefär vid dag 7, tillsätt resten av humlen i jäskärlet (gärna i en silduk/kokpåse).
    Börjande från dag 12, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1010-1015.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.




    Vidare