Fler bilder

Coopers XPA

Extra Pale Ale (XPA) är en amerikansk ölstil som är ett mellanting mellan en amerikansk Pale Ale och en IPA och som ger en humlebetonad smakupplevelse. Med vår berömda Coopers Ale Yeast och med Pale Malt -karaktär visar Coopers XPA ljusa citrusundertoner med dofter av grapefrukt, citron och en antydan av mandarin. Detta senaste tillskott i Coopersfamiljen finns enbart tillgängligt på pubar i Australien - så brygg vårt DIY-recept för att njuta av detta öl även hemma!


Öltyp: Ale, Pale Ale, IPA
Profil: Humlad, Citrus, Fruktig, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 5,4
Färg (EBC): 17
Beska (IBU): 37
Bryggvolym (liter): 24

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg Int. Australian Pale Ale
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Light
  • 1 x 500g Light Dry Malt
  • 400g Cara/Crystal Malt 100 EBC (krossad)
  • 2 x 25g Simcoe pellets
  • 1 x 25g Lemondrop pellets
  • jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops



  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 5 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 3 liter kallt vatten.
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.

    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan tillsammans med 250g Light Dry Malt.
    Tillsätt 1 påse Simcoe humle och en halv påse Lemondrop humle och koka i 15 minuter.
    Ta kastrullen av plattan och ställ den i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen, maltextraktet och resten av Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 24 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 9-12 dagar.
    Ungefär vid dag 6 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 9, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1012-1015.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.




    Vidare