Fler bilder

Bird Of Prey Amber Lager

10 l ~5,5 vol-%

Flyga som en Falk, sväva som en hök. Det finns inget duvaktigt med denna brygd. Falconers Flight -humle har länge använts för att skapa citrus- och blomdofter i kända amerikanska Pale Ales och IPAs. Men då den används i detta Amber Lager -recept, dyker den ner från himlen och släpper en näbbfull grapefruktsmak som slår med vingarna över den sötaktiga malten. Karamellaktig sötma och kexaktiga smaker glidflyger snyggt med den stadiga beskan. Och lagerjästen greppar en skarp eftersmak i sina klor vid varje klunk.

Lagerjästen kan startas vid högre temperatur och man låter sedan temperaturen sjunka under det påföljande dygnet.
Några skillnader som kan märkas vid jäsning i låg temperatur med lagerjäst:
Mindre kolsyra bildas. Mindre skum och en knappt märkbar skumring.
Längre jästid.
Jäser mer grundligt - lägre FG (Final Gravity) mätt med hydrometer uppnås.
Kan avge en "äggig" lukt (detta försvinner efter lagring på flaska).
Pga lägre temperatur och längre jästid är renlighet och desinficering extra viktigt.
Efterjäsningen på flaska kan ta en vecka eller två längre än normalt.

Öltyp: Amber, Lager
Profil: Maltig, Blommig, Citrus, Söt
Alkoholhalt (% ABV): 5,5
Färg (EBC): 46
Beska (IBU): 38
Bryggvolym (liter): 10

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Bewitched Amber Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Golden
  • 2 x 25-28g Falconers Flight pellets (eller Sorachi Ace)
  • 1 x 11,5g Saflager W-34/70 Dry Yeast
  • Carbonation Drops


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 1 liter vatten tillsammans med Malt Extract Golden i en kastrull (~4 l).
    Tillsätt en påse (25-28g) humle och koka i 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 10 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (W-34/70) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 12-15°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 10-14 dagar.
    Ungefär vid dag 10, tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 12, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1010-1014.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare