Chai Latte Stout
Sägnen berättar om en en gammal brittisk överste i Indien som satt och smuttade på ett glas av sin favoritstout just då en mäktig vindpust kom och fick kryddorna från en basar i närheten att virvla upp och sedan lägga sig överallt. Även i överstens ölglas. "By jove!", utbrast han. "Det är fantastiskt!".
Och så föddes Chai Latte Stout. Eller så föddes varje fall en god saga om hur en fyllig, mörk Stout med ett mjukt beigefärgat skum kom till. Välsignad med exotiska aromer av kryddnejlika, kaffe och choklad, följda av en söt smak från laktosen. Slutet avrundas med ett snäpp kryddig Chai.
Så blandar du din egen chaikrydda (ifall inte butiken har):
2 delar mald kardemumma
2 delar mald kanel
1 del mald kryddnejlika
1 del mald muskotnöt
1 del mald ingefära
1 del mald svartpeppar
Öltyp: Ale, Dark
Profil: Maltig, Kryddig, Kryddnejlika, Kaffe, Rostad, Söt, Choklad, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 6,5
Färg (EBC): 69
Beska (IBU): 45
Bryggvolym (liter): 8,5
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Bewitched Amber Ale
- 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Smooth
- 100g Cara/Crystal Malt 100 EBC (krossad)
- 100g Chocolate Malt ~800 EBC (krossad)
- 250g Laktos
- 1 x 11g SafAle S-04 Dry Yeast
- Carbonation Drops
- Plus: 1/2 msk Chaikrydda
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan, tillsätt Chaikryddan och koka i 5 minuter.
Ta kastrullen av plattan och rör ner laktosen tills den löst sig.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter.
Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1015-1017.