Fler bilder

Choc Hazelnut Stout

Föreställ dig en stor bit underbar hasselnötschoklad. Föreställ dig sedan en stor fyllig Stout. Lägg de två ihop och voilá! Nu har du vår Choc Hazelnut Stout (namngiven för enkelhetens skull precis som den smakar). Mörkbrun till färgen och under ett sammetslent skum. En lockande blandning kakao och hasselnöt möter näsan, medan de påföljande smakerna av choklad, rostade nötter och kaffe lockar dig till sig. Slutet avrundas av en måttlig beska och en len munkänsla som är fyllig och lik flytande choklad... men ändå som ett öl. Skål.


Öltyp: Ale, Dark
Profil: Maltig, Kaffe, Rostad, Söt, Choklad
Alkoholhalt (% ABV): 7,5
Färg (EBC): 86
Beska (IBU): 29
Bryggvolym (liter): 9



Ingredienser
 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Golden Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Robust
  • 250g Chocolate Malt 800-1000 EBC (krossad)
  • 100g Roasted Barley 900-1300 EBC (krossad)
  • 1 x 15g Coopers English Ale Yeast + jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops
  • PLUS: 250 ml Kaffesirap/smaksirap med hasselnötssmak


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 5 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen (bägge sorterna) och 2 liter kallt vatten.
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.

    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och koka i 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 6 liter.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 9 liter och 18-20°C.
    Strö torrjästen (specialjästen + jästen från ölsatsen) över ytan och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Vid dag 3, tillsätt smaksirapen i jäskärlet.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare