Fler bilder

Cold Front IPA

Det är en storm på kommande! En ny kallfront inom hantverksöl ligger vid horisonten. Denna kalla IPA är nog en India Pale Ale, men den är bryggd med lagerjäst under svalare förhållanden. Detta förutspår en krispigare utsikt med mindre disighet.
Det skimrar ljust gyllengult med ett lätt molntäcke över ytan. Gammaldags IPA-aromer med citrus, tallskog, blommiga toner och passionsfrukt rullar in från västkusten. Sen väller de dundrande smakerna av hartsig tall och citrus – speciellt grapefrukt – över smaklökarna. Innan det till slut klarnar till en skarp, sval och uppfriskande eftersmak.

Öltyp: IPA, Lager
Profil: Humlad, Blommig, Tallkåda, Citrus, Krispig
Alkoholhalt (% ABV): 5,4
Färg (EBC): 10
Beska (IBU): 30
Bryggvolym (liter): 9


Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Golden Ale
  • 100g Carahell Malt 20-30 EBC (krossad)
  • 1 x 25g Simcoe pellets
  • 1 x 25g Centennial pellets
  • 1 x 15g Coopers German Lager Yeast (eller 1x SafLager W-34/70)
  • Carbonation Drops


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Värm upp 1 liter vatten i en stor kastrull (min. 5 l) till 60-70°C.
    Tillsätt de krossade maltkornen (gärna i en silduk/kokpåse) och låt dra i samma temperatur under lock i 30 minuter.

    Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen ur kastrullen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och låt koka i 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan.
    Tillsätt halva påsen Centennial-humle (gärna i en silduk/kokpåse) och låt dra under lock i 20 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 5 liter. Rör om kraftigt.
    Fyll på med kallt eller varmt vatten för att nå 9 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 12-15°C som möjligt. Om du inte kan jäsa så svalt, så kan det nog gå ända upp till 22°C.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 5-10 dagar.
    Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet (gärna i en silduk/kokpåse).
    Börjande från dag 8, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1009-1014.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare