Fler bilder

Festive Cranberry Ale

Här är vår lilla present till alla ölälskare. Ett festligt fruktigt öl som väntar på att slås i glaset. Glöm allt firande med champagne. Detta tranbärsöl är perfekt för din festliga lunch, oavsett om du smörjer kråset med en festlig skinka, en stor fet kalkon eller t.o.m. gamla goda Australiska räkor.
Bärnstensfärgat, med en skumkrona likt ett snötäcke. Aromer av tranbär och en antydan till apelsin. Syrliga smaker av bär och citrus kommer strax innan det stora avslutet: En måttligt balanserad beska och en skarp, festlig finish. Skål allihopa!

Öltyp: Ale, Pale Ale
Profil: Humlad, Blommig, Citrus, Krispig
Alkoholhalt (% ABV): 5,3
Färg (EBC): 15
Beska (IBU): 29
Bryggvolym (liter): 9


Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Golden Ale
  • 100g Caramunich II Malt 110-130 EBC (krossad)
  • 175g Tranbärssås (eller Tranbäsrssylt)
  • 1 x 15g Coopers American Ale Yeast
  • Carbonation Drops


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 2 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 1 liter kallt vatten.
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.

    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och koka i 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och tranbärssylten i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 9 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 17-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1010-1015.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare