Hop Art IPA
Far out! Detta bryggmästerverk kommer definitivt att bli ett populärt öl. Med hjälp av kryoteknik skapade humleproducenten "Cryo Pop" - en humleblandning som får arom och smak att bara "poppa" upp! Ölet är snyggt ljust bärnstensfärgat och ligger under under ett vackert vitt skum. Nyanser av persika och passionsfrukt flyter fram och banar väg för smaker av stenfrukt, guava och mango. Det här är ett banbrytande öl som skapar ett helt nytt sätt att se på humle och på konsten att tillverka öl.
Öltyp: Ale, IPA
Profil: Humlad, Citrus, Fruktig, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 4,9
Färg (EBC): 19
Beska (IBU): 60
Bryggvolym (liter): 9
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Long Play IPA
- 100g Golden Naked Oats (krossad)
- 1 x 25g Simcoe pellets
- 1 x 25g Cryo Pop pellets
- 1 x 11g Lallemand Verdant IPA Yeast
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Värm upp 1 liter vatten i en kastrull (ca. 5 l) till 60-70°C.
Tillsätt de krossade maltkornen (gärna i en silduk/kokpåse) och låt dra i samma temperatur under lock i 30 minuter.Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen ur kastrullen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och koka i 5 minuter.
Ta kastrullen av plattan. Tillsätt Simcoe humle (gärna i en silduk/kokpåse) och låt dra under lock i 20 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten för att nå 5 liter. Rör om.
Kolla temperaturen och fyll på med kallt eller varmt vatten för att nå 9 liter och 18°C.
Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 17-22°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 5-10 dagar.
Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt Cryo Pop humlen i jäskärlet (gärna i en silduk/kokpåse).
Börjande från dag 8, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1009-1014.