Fler bilder

Jitter Juice

Om du älskar både kaffe och öl, så har vi goda nyheter. I åratal har frågan ställts om vilken som är den bättre drycken: En ångande het espresso eller ett mjukt, mörkt Aleöl. Vi däremot ställer frågan: Varför välja om man kan få båda?
Denna mörka Stout drar i glaset över sig en tjock filt av ljusbrunt krämigt skum och döljer inom sig aromer av mörk choklad och kaffe, samt smaker av malt och kola. Alltsammans kronas av en beska så djärv att den sätter även den coolaste barista på knä. Får det lov att vara kaffe, bästa ölälskare?

Öltyp: Ale, Dark
Profil: Kaffe, Rostad, Söt, Choklad, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 7,2
Färg (EBC): 100
Beska (IBU): 80
Bryggvolym (liter): 8,5

Ingredienser

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Winter Dark Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Smooth
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Robust
  • 1 x 35g Kaffebönor (eller i nödfall 1-2 mått malet kaffe)
  • 1 x 11,5g Safale US-05 Dry Yeast
  • Carbonation Drops



  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt ölsatsen och maltextrakten i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (US-05) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 17-20°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. 

    • Steg 2: Brygg

      Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
      Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt kaffebönorna i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga dem i en kokpåse/filterpåse)
      Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
      Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
      FG-värdet bör bli ca 1010-1014.

      Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



      Vidare