Fler bilder

Left Field Spiced Lager

Ojdå! Var kom den här ifrån? Detta värmande lageröl från vänstra planhalvan är rödaktigt i färgen och lägger sig gärna under en tjock krona med skum. Sedan servar den krökta bollar med kanel, kryddor och kola, innan karamellsmakerna slår en fullträff och bollen flyger iväg till ett varmt, men läskande avslut.

Lagerjästen kan startas vid högre temperatur och man låter sedan temperaturen sjunka under det påföljande dygnet.
Några skillnader som kan märkas vid jäsning i låg temperatur med lagerjäst:
Mindre kolsyra bildas. Mindre skum och en knappt märkbar skumring.
Längre jästid.
Jäser mer grundligt - lägre FG (Final Gravity) mätt med hydrometer uppnås.
Kan avge en "äggig" lukt (detta försvinner efter lagring på flaska).
Pga lägre temperatur och längre jästid är renlighet och desinficering extra viktigt.
Efterjäsningen på flaska kan ta en vecka eller två längre än normalt.



Öltyp: Amber, Lager
Profil: Maltig, Blommig, Örtig, Citrus, Kryddig
Alkoholhalt (% ABV): 6,1
Färg (EBC): 19
Beska (IBU): 27
Bryggvolym (liter): 9,5


Ingredienser 

  • 1 x 1.3kg Mr Beer Golden Ale
  • 2 x 250g Mr Beer Malt Extract - Smooth
  • 15g torkat malet pomeransskal
  • 1/4 tsk kanel
  • 1 tsk (7g) färsk riven ingefära
  • 1 x 15g Coopers German Lager Yeast (eller 1x Saflager W-34/70)
  • Carbonation Drops


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 2 liter vatten i en kastrull.
    Tillsätt pomeransskalet och kanelen och koka i 5 minuter.
    Tillsätt ingefäran och ta kastrullen av plattan.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 9,5 liter.
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 12-15°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare