Passion Peach Pale Ale
Ta en klunk, blunda och åk iväg till dina drömmars tropiska ö. Denna Pale Ale lägger sig djupt solnedgångsgyllene under ett rikligt vitt skum. En mild bris av passionsfrukt, grapefrukt och tallarom når din näsa. Efter dem kommer smaker av citrus, tropiska frukter och persika från humleblandningen HS-Sitiva och dess släng av sommarfrukter – perfekt för saftiga brygder. Slutligen rullar en antydan av karamellsötma in på en våg av krispigt fast beska. Detta är det perfekta semesterölet, även om man inte kunde ta sig till tropikerna.
Öltyp: Ale, Pale Ale
Profil: Humlad, Tallkåda, Fruktig, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 5,4
Färg (EBC): 13
Beska (IBU): 60
Bryggvolym (liter): 9
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Northwest Pale Ale
- 100g Carapils Malt 2,5-6,5 EBC (krossad)
- 2 x 25g HS-Sitiva pellets
- 1 x 11g Lallemand Verdant IPA Dry Yeast
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Värm upp 1 liter vatten i en kastrull (min. 5 l) till 60-70°C.
Tillsätt de krossade maltkornen (gärna i en silduk/kokpåse) och låt dra i samma temperatur under lock i 30 minuter.Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen ur kastrullen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och koka i 5 minuter. Ta kastrullen av plattan.
Tillsätt 25 g av humlen i kastrullen (gärna i en silduk/kokpåse). Låt dra under lock i 20 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 5 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 9 liter och 18°C. Rör om.
Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 17-22°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 5-10 dagar.
Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet (gärna i en silduk/kokpåse).
Börjande från dag 8, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1013.