Pestle & Mortar Spiced Porter
En värmande kryddig brygd är precis vad doktorn ordinerade. Denna rika, läckra porter är som en klassisk chai med lite extra kick. Mörkbrunt, med ett chai-latte-färgat skum. Dofter av nymald kanel och saftig ingefära ingjuter choklad- och kaffedofterna som stiger ur den rostade malten. Detta följs av smaker genomsyrade med kakao, kardemumma och nävar med exotisk krydda som varvas av en aning kaffe. Allt avrundas till slut med en lagom bitter finish.
Öltyp: Ale, Dark
Profil: Maltig, Kryddig, Kaffe, Choklad, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 6,1
Färg (EBC): 70
Beska (IBU): 42
Bryggvolym (liter): 9
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Bewitched Amber Ale
- 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Robust
- 100g Carafa type I Malt 800-1000 EBC (krossad)
- 100g Laktos
- 50g Chaikrydda
- 1 x 15g Coopers English Ale Yeast (eller 1x SafAle S-04)
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Värm upp 1 liter vatten i en kastrull (min. 2 l) till 60-70°C.
Tillsätt de krossade maltkornen (gärna i en silduk/kokpåse) och låt dra i samma temperatur under lock i 30 minuter.Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen ur kastrullen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och koka i 5 minuter. Stäng av plattan.
Lös upp chaikryddan och laktosen i vätskan.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten till strecket för 5 liter. Rör om.
Fyll på med kallt eller varmt vatten för att nå 9 liter och 18°C. Rör om.
Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 17-24°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 5-7 dagar.
Börjande från dag 6, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1010-1014.