Fler bilder

Pufferfish Coco-Hefe


Låt dina smaklökar flyta iland på en öde ö med denna tropiskt inspirerade gyllene Ale. Denna brygd är ärligt gyllengul under sitt mjuka vita skum. Inte så skumt alltså. Aromer av banan och kryddnejlika fångar dig, innan ananas och kokosnöt påbörjar sin dans i din mun. Ett uppfriskande, medelfylligt öl, vilket inte alls är alltför skarpt, tack vare sin låga beska.


Öltyp: Ale
Profil: Citrus, Fruktig, Estrig, Kryddnejlika
Alkoholhalt (% ABV): 5,3
Färg (EBC): 9
Beska (IBU): 25
Bryggvolym (liter): 10

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Golden Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
  • ca 215g Riven kokos
  • 1 x 11g SafAle WB-06 Dry Yeast
  • Carbonation Drops
  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt ölsatsen, maltextraktet och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 10 liter och 18-24°C.
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-24°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.

    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), bryn kokosen lätt gyllenbrun i en stekpanna (bränn den inte) och tillsätt den i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga den i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1012-1014.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare