Fler bilder

Really Satisfies Stout

Du är inte dig själv när du är törstig. Räck dig efter denna Stout, så önskar du dig inget mer. Förbered dig att bli "nuts" av den oöverträffade visionen av ett rikt mörkt öl toppat av ett krämigt ljusbrunt skum. Först lockas man av noter av kaffe och choklad, åtföljt av en bekant jordnötsarom, tack vare det speciellt utvalda jordnötssmörpulvret som ger detta öl sin alldeles speciella karaktär. Smaklökarna smeks av en mjuk och söt rostad smak av chokladmalt, precis innan de sista törstresterna släcks av en fast beska och en belönande finish. Mmmm... tllfredsställande.

Öltyp: Ale, Dark
Profil: Maltig, Kaffe, Rostad, Söt, Choklad
Alkoholhalt (% ABV): 6,6
Färg (EBC): 72
Beska (IBU): 40
Bryggvolym (liter): 8,5


Ingredienser
 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Bewitched Amber Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Robust
  • 100g Chocolate Malt 800-1000 EBC (krossad)
  • 110g Jordnötssmörpulver
  • Jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.

    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan.
    Tillsätt jordnötssmörpulvret och rör om tills det löst upp sig.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (jästen från ölsatsen) över ytan och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare