Czech Mate Pilsner
Denna tjeckisk-inspirerade pilsner är en garanterad vinnare. Det första draget är färgen – äkta guld och lätt i kroppen, under en kunglig vit krona. Sedan svävar lätta brödaromer ut tillsammans med blommig humle. Lätt svavel och smakliga kexnoter får igång den verkliga handlingen. En smart strategi av smaker kommer då in i bilden. Brödig maltsötma och örtiga undertoner möter det beska avslutande better från den ädla humlen. En ölens konung, vars slutspel utgörs av en krispig, ren och avgörande finish. Šach mat!
Några skillnader som kan märkas vid jäsning i låg temperatur med lagerjäst:
Mindre kolsyra bildas. Mindre skum och en knappt märkbar skumring.
Längre jästid.
Jäser mer grundligt - lägre FG (Final Gravity) mätt med hydrometer uppnås.
Kan avge en "äggig" lukt (detta försvinner efter lagring på flaska).
Pga lägre temperatur och längre jästid är renlighet och desinficering extra viktigt.
Efterjäsningen på flaska kan ta en vecka eller två längre än normalt.
Öltyp: Lager
Profil: Humlad, Örtig
Alkoholhalt (% ABV): 5,2
Färg (EBC): 8
Beska (IBU): 40
Bryggvolym (liter): 21
Ingredienser
- 1 x 1,7kg TC 86 Days Pilsner
- 2 x 500g Light Dry Malt
- 500g Carapils Malt 2,5-6,5 EBC (krossad)
- 2 x 25g Saaz pellets
- 1 x 15g Coopers German Lager Yeast eller t.ex. 1x SafLager W-34/70
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Värm upp 2 liter vatten i en kastrull (min. 5 l) till 60-70°C.
Tillsätt de krossade maltkornen (gärna i en silduk/kokpåse) och låt dra i samma temperatur under lock i 30 minuter.Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen ur kastrullen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan.
Tillsätt 1 påse humle (gärna i en silduk/kokpåse) och koka i 10 minuter.
Ta kastrullen av plattan och tillsätt den andra påsen humle (gärna i en silduk/kokpåse).
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 17 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 12°C. Rör om.
Strö torrjästen (specialjästen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 12-18°C som möjligt. Det är inte så farligt om det går lite över 18°C.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar, mycket beroende på temperaturen.
Så fort skummet sjunkit ihop och jästen börjat lägga sig på botten, mät densiteten.
Mät därefter densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1012.Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.