Fler bilder

Deuce Lager

"Advantage DIY Beer" ekar det medan du servar en Grand Slam av förfriskning. Denna brygd (inspirerad av flaskölet Coopers Legends Summer Lager, vilket i sin tur hedrar tennisturneringen Australian Open) är en cool och självsäker spelare med oklanderligt uppträdande på planen. Aromer av citrus och blommor från den klassiska Hallertauhumlen inleder ett mjukt spel genom mjuk malt och en gnutta citrus, ända till det svagt bittra och rena slutet. Tystnad på planen, om jag får be. Det behövs för en fulländad njutning.

Lagerjästen kan startas vid högre temperatur och man låter sedan temperaturen sjunka under det påföljande dygnet.
Några skillnader som kan märkas vid jäsning i låg temperatur med lagerjäst:
Mindre kolsyra bildas. Mindre skum och en knappt märkbar skumring.
Längre jästid.
Jäser mer grundligt - lägre FG (Final Gravity) mätt med hydrometer uppnås.
Kan avge en "äggig" lukt (detta försvinner efter lagring på flaska).
Pga lägre temperatur och längre jästid är renlighet och desinficering extra viktigt.
Efterjäsningen på flaska kan ta en vecka eller två längre än normalt.


Öltyp: Lager
Profil: Blommig, Citrus, Krispig
Alkoholhalt (% ABV): 4,2
Färg (EBC): 6
Beska (IBU): 22
Bryggvolym (liter): 25

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg Int. Canadian Blonde
  • 1 x 1kg Brew Enhancer 3
  • 1 x 25g Hallertau pellets (t.ex. Tradition el. Mittelfrüh)
  • 2 x 11g Saflager W-34/70 Dry Yeast
  • Carbonation Drops



  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt ölsatsen, Brew Enhancer 3 och 2 liter vatten (ej hett) i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 24,5 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (W-34/70) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 13-15°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 14 dagar.
    Ungefär vid dag 10 (när skummet sjunkit ihop): Koka upp 1/2 liter vatten och ta av plattan. Häll i humlepåsens innehåll och låt stå och dra i 15 minuter. Sila ner vätskan i jäskärlet. Rör ej om.
    Tips: För att nå så nära originalet som möjligt kan du vid detta tillfälle också tillsätta 1,25dl limejuice.
    Börjande från dag 13, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1004-1008.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare