Fler bilder

Eclipse Australian Pale Ale

HPA (Hop Products Australia) har samarbetat med Coopers DIY Beer för att ta fram den senaste humlen. Den nyligen namngivna Eclipse® (tidigare HPA-016) har använts vid lägre temperatur så att mer humle kan tillsättas utan lika mycket beska. Då ger ett rejält tillskott torrhumle dofter från mandarin och tall. Australian Pale Ale -stilen valdes för att den är lättare, men ändå smakrik. Tillägget av Golden Naked Oats ger en fylligare munkänsla och en kola-aktig sötma som avrundar helheten.


Öltyp: Ale, Pale Ale
Profil: Humlad, Tallkåda, Citrus, Fruktig
Alkoholhalt (% ABV): 4,8
Färg (EBC): 10
Beska (IBU): 35
Bryggvolym (liter): 23

Ingredienser 

  • 1 x 1.7kg Int Australian Pale Ale
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Wheat
  • 250g Golden Naked Oats (krossad)
  • 3 x 25g Eclipse pellets
  • 1 x 15g Coopers American Ale Yeast
  • Carbonation Drops



  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Klä en kastrull (min. 5 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter 65-70° vatten.
    Sätt på locket och låt dra i 30 minuter.
    Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och koka i 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan och tillsätt ca 3dl kallt vatten för att få ner temperaturen till 85°C.
    Tillsätt en påse (25g) humle, sätt på locket och låt dra i 20 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 17 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1010-1015.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.




    Vidare