Electric Squid Hazy IPA
Ut med tentaklerna och grip tag! Detta är en tjusig liten IPA som kommer att tända en gnista i din tillvaro. Under sitt vita skum, ligger den halmgul och väntar. Aromer av passionsfrukt, ananas och mango slingrar sig ut ur glaset, följt av en ström av citrus och tropiska smaker, vilka elektrifierar smaklökarna. Med den rundade munkänslan från ölsatsens vete är det ändå inget som chockerar alltför mycket i denna smidiga och funky ale.
Öltyp: Ale, IPA
Profil: Humlad, Citrus, Fruktig, Söt
Alkoholhalt (% ABV): 5,4
Färg (EBC): 7
Beska (IBU): 24
Bryggvolym (liter): 21
Ingredienser
- 1 x 1,7kg TC Preacher's Hefe Wheat
- 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Light
- 250g Golden Naked Oats 12-24 EBC (krossad)
- 1 x 25g Mosaic pellets
- 1 x 25g Citra pellets
- 1 x 15g Coopers English Ale Yeast eller t.ex. 1x SafAle S-04
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Värm upp 2 liter vatten i en kastrull (min. 5 l) till 60-70°C.
Tillsätt de krossade maltkornen (gärna i en silduk/kokpåse) och låt dra i samma temperatur under lock i 30 minuter.Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen ur kastrullen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och koka i 5 minuter. Ta kastrullen av plattan.
Tillsätt Mosaic humle (gärna i en silduk/kokpåse), sätt på locket och låt dra i 30 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 15 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 18°C. Rör om.
Strö torrjästen (specialjästen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 9-12 dagar.
Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet (gärna i en silduk/kokpåse).
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1009-1014.Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.