Fair Drinkum Aussie Pale Ale
("Fair dinkum" = Australisk slang: Nånting som är ärligt och genuint.)
Din sökan är över. Här är den: En hederlig Aussie Pale Ale. Avspänd som bara en aussier kan vara. Packad till brädden med australisk humle för att ge dig den där avslappande smällen av tropik på tungan. Gröna vindruvor och melon, passionsfrukt och ananas. Gyllenfärgad och mjuk som bara den. Eftersom den är sparsam med bitterhumlen, är eftersmaken god som attans. Ett perfekt öl för matchen, stranden eller grillfesten. Bara att hälla i sig.
Öltyp: Ale, Pale Ale
Profil: Humlad, Citrus, Fruktig, Beskt avslut, Krispig
Alkoholhalt (% ABV): 4,6
Färg (EBC): 14
Beska (IBU): 43
Bryggvolym (liter): 21
Ingredienser
- 1 x 1.7kg Int. Australian Pale Ale
- 1 x 1kg Coopers Brew Enhancer 3
- 250g Cara/Crystal Malt 100 EBC (krossad)
- 1 x 25g Enigma pellets
- 1 x 25g Vic Secret pellets
- 1 x 11g Lallemand American East Coast Ale Dry Yeast
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Värm upp 2 l vatten i en kastrull (min. 5 l) till ca 65-70°C. Ta kastrullen av plattan.
Häll de krossade maltkornen i en silduk eller kokpåse och lägg dem i kastrullen.
Sätt på locket och låt stå och dra i 30 minuter.Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och låt koka i 5 minuter. Ta kastrullen av plattan.
Tillsätt halva påsen var av bägge humlesorterna.
Sätt på locket och låt stå och dra i 30 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och Brew Enhancern i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 17 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 19°C. Rör om.
Strö torrjästen (specialjästen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 20°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1013.Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.