Gold Rush Summer Ale
22 l ~4,9 vol-%
Då vi idkade gruvdrift i vår skattkista med recept, stötte vi på ett verkligt fynd i denna härliga lilla guldklimp. Byggd på en stenfast grund av honungs-, malt- och citrussmaker lyfts denna glänsande Ale på subtila kryddade apelsin- och mandarinaromer, som ger den en kvalitet som är inte mindre än 24 karat. Detta är verkligen inte något kattguld. Dess glittrande färg är nästan lika uppskattad som dess förmåga att samtidigt vara både söt och uppfriskande torr.
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Int. Canadian Blonde
- 2 x 500g Light Dry Malt
- 1 x 25-28g Progress eller EKG eller Fuggles pellets
- 1 x 25-28g First Gold pellets
- 1 x 11g Lallemand London ESB Dry Yeast + jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
Färg: Gyllene
Beska: Medium
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 3 liter vatten tillsammans med 500g Light Dry Malt i en stor kastrull (~8 l).
Tillsätt Progress (eller EKG eller Fuggles) humlen och koka i 10 minuter.
Ta kastrullen av plattan. Tillsätt First Gold humlen och låt dra under lock i 30 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och 500g Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 19 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 22 liter och 18°C. Rör om.
Strö torrjästen (London + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
-
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1006-1010.