Hop Slam IPA (African Queen)
Det är Hop Slam -dags igen. Denna gång åker vi på safari på jakt efter en skygg drottning av flocken. Hon är vacker, sällsynt, mjuk och exotisk. Kraftfull men avhållsam, magnifik men svår att hitta. Hon heter African Queen - en färsk nykomling från Sydafrika. Hennes saftiga aromer ger blåbär och passionsfrukt, tätt efterföljda av citrus och stenfrukter och med ett krispigt, beskt avslut. Ett perfekt alternativ till Hop Slam 2019.
Öltyp: Ale, IPA
Profil: Humlad, Blommig, Citrus, Fruktig, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 6
Färg (EBC): 20
Beska (IBU): 60
Bryggvolym (liter): 22
Ingredienser
- 1 x 1.7kg TC Brew A IPA
- 1 x 500g Light Dry Malt
- 1 x 1kg Brew Enhancer 3
- 200g Carapils Malt 2,5-6,5 EBC (krossad)
- 3 x 25g African Queen pellets
- 1 x 11g SafAle US-05 Dry Yeast + jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 5 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 3 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Rör ner 250g (halva paketet) Light Dry Malt.
Koka upp vätskan och låt koka i 5 minuter. Ta därefter kastrullen av plattan.
Tillsätt en påse (25g) humle, sätt på locket och låt dra i 20 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt resten av Light Dry Malt och ölsatsen och Brew Enhancer 3 i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 22 liter och 18°C. Rör om.
Strö torrjästen (specialjästen + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 9-12dagar.
Ungefär vid dag 6 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 9, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1012-1015.Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.