Hop Slam IPA (Bavaria)
Vänta inte till Oktober för att njuta av det bästa Bayern har att erbjuda. Det är tid för Hop Slam igen och i år åker vi till Deutschland. Dags att bli fruktig med denna medeltunga tyska IPA. Mandarina Bavaria -humlen är en Cascade-art som varvar dofter av citrusfrukter och blommighet ovanpå smaker av citron, karamell, malt och naturligtvis den typiskt bayerska frukten ananas. Noch einmal!
Öltyp: Ale, Pale Ale, IPA
Profil: Välhumlad, Citrus, Fruktig, Besk eftersmak
Alkoholhalt (% ABV): 5
Färg (EBC): 18
Beska (IBU): 55
Bryggvolym (liter): 21
Ingredienser
- 1 x 1,7kg TC Brew A IPA
- 2 x 500g Light Dry Malt
- 100g CaraPils Malt (krossad)
- 50g Mandarina Bavaria pellets
- 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast + jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 3 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och ta kastrullen av plattan.
Tillsätt ungefär 15 gram humle och låt dra under lock i 10 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och 2 x Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 20°C. Rör om.
Strö torrjästen (US-05 + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
När skummet sjunkit ihop (ofta kring dag 6-7), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Låt humlen ligga i jäskärlet i 5 dagar.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1012.