Hop Slam IPA (Germany - Solero)
Achtung Freunde! Det är Hop Slam dags. Och den här gången går vi med denna über-coola IPA. Baserad på Solero-humlen från självaste Tyskland. Ljust bärnstensfärgad med ett vitt skum. Med en extra dos humle, ges wunderbara aromer av stenfrukter och tropisk frukt, följda av fräscha smaker av passionsfrukt och mango. Sedan, med en precision likt tysk ingenjörskonst, slutar det hela perfekt med en beska som är djärv men ändå tilltalande. Det perfekta ölet för en fest före eller efter oktoberfesten, eller för att bara sitta i sin biergarten och njuta av livet.
Öltyp: Ale, IPA
Profil: Humlad, Kåda, Citrus, Fruktig, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 5,1
Färg (EBC): 18
Beska (IBU): 61
Bryggvolym (liter): 23
Ingredienser
- 1 x 1,7kg TC Brew A IPA
- 1 x 1kg Brew Enhancer 3
- 1 x 500g Light Dry Malt
- 250g Carapils Malt 2,5-6,5 EBC (krossad)
- 3 x 25g Solero pellets
- 1 x 15g Coopers American Ale Yeast (eller 1x SafAle US-05)
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Värm upp 2 liter vatten i en kastrull (min. 5 l) till 60-70°C.
Tillsätt de krossade maltkornen (gärna i en silduk/kokpåse) och låt dra i samma temperatur under lock i 30 minuter.Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen ur kastrullen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och låt koka i 5 minuter.
Ta kastrullen av plattan och låt svalna till ca 80°C.
Tillsätt en påse (25g) humle (gärna i en silduk/kokpåse), sätt på locket och låt dra i 20 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen, Light Dry Malt och Brew Enhancern i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 19 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 18°C. Rör om.
Strö torrjästen (specialjästen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-12 dagar.
Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet (gärna i en silduk/kokpåse).
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1010-1015.Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.