Fler bilder

Hop Slam IPA (NZ - Riwaka)

23 l ~5,6 vol-%

Vem behöver besöka sitt lokala hak när man kan göra något så magiskt som Hop Slam IPA? Riwaka-humlens unika personlighet gör denna IPA lika fantastisk som de berömda bergsbassänger som omger den Nyzeeländska stad som gett humlen sitt namn. Ölets måttliga maltighet väcks till liv av färgstarka karaktärer, vilka rullar över tungan som en sommarbris. Då du dyker ner i de vackra koppar- och bärnstensfärgade nyanserna, kan du vänta dig en blandning av tropiska passionfrukter, grapefrukt- och citrusaromer, samt den välkända IPA-beskan.

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg TC Brew A IPA
  • 3 x 500g Light Dry Malt
  • 2 x 25-28g Riwaka pellets (eller Saaz)
  • 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast + jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops


Färg
: Bärnsten/Koppar
Beska: Hög
Kropp: Medium/Tung

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt 3 x Light Dry Malt och 3 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 20°C. Rör om.
    Strö torrjästen (US-05 + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 20°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
    Ungefär vid dag 6-7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare