Fler bilder

Hop Slam IPA (USA - Sequoia)

Hop Slam tar oss denna gång till USA:s västkust och till en IPA som tornar sig över allt annat. Ljust bärnstensfärgat, med ett vitt skum. En skog av dofter och smaker svävar långsamt upp. Det finns dofter av mango, citrus och tall och smaker av tropik och citrus. Dessa balanseras av en fast och stadig beska, tack vare den mastodonta Sequoia -humlen. Allt följs av en eftersmak fräsch som den kaliforniska bergsluften. Denna humledrivna IPA är som bäst när den fortfarande är en ung ölplanta.


Öltyp: Ale, IPA
Profil: Humlad, Tallkåda, Citrus, Fruktig, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 5,1
Färg (EBC): 18
Beska (IBU): 61
Bryggvolym (liter): 23

Ingredienser 

  • 1 x 1.7kg TC Brew A IPA
  • 1 x 500g Light Dry Malt
  • 1 x 1kg Brew Enhancer 3
  • 250g Carapils Malt 2,5-6,5 EBC (krossad)
  • 3 x 25g Sequoia pellets
  • 1 x 15g Coopers American Ale Yeast
  • Carbonation Drops



  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Värm upp 2 liter vatten i en kastrull (min. 5 l) till 60-70°C.
    Tillsätt de krossade maltkornen (gärna i en silduk/kokpåse) och låt dra i samma temperatur under lock i 30 minuter.

    Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen ur kastrullen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan tillsammans och koka i 5 minuter. Ta kastrullen av plattan.
    Låt vätskan kylas till ca 80°C och tillsätt sedan 25 gram humle (gärna i en silduk/kokpåse). Låt dra under lock i 20 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen, Brew Enhancern och Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 19 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-12 dagar.
    Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet (gärna i en silduk/kokpåse).
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1010-1015.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.




    Vidare