Fler bilder

Island Toasted Coconut Porter

Ett flytande tropiskt paradis. Choklad och kokosnöt i skön samtillvaro, med en extra liten kick på slutet. Rikt svart på botten och krämig på topp. Full av rostad kokosnöt, choklad och kaffe, följda av precis lagom mängd beska på slutet. Det här är en upplevelse du sent ska glömma.


Öltyp: Ale, Dark
Profil: Maltig, Kaffe, Rostad, Choklad, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 5,8
Färg (EBC): 52
Beska (IBU): 45
Bryggvolym (liter): 21

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg TC Devil's Half Ruby Porter
  • 3 x 500g Light Dry Malt
  • 300g Chocolate Malt (krossad)
  • 200g Dark Crystal Malt (krossad)
  • 250g Riven kokos
  • 1 x 25-28g Styrian Goldings pellets
  • 1 x 11g Lallemand Nottingham Dry Yeast + jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops



  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Krossa maltkornen och lägg dem i en silduk eller kokpåse.
    Lägg silduken/kokpåsen i en kastrull tillsammans med 2,5 liter nykokt (hett) vatten. Låt dra under lock i 30 minuter.
    Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan.
    Tillsätt hälften av humlen och koka i 10 minuter.
    Ta kastrullen av plattan.
    Tillsätt resten av humlen och ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och 3 x Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 18-20°C. Rör om.
    Strö torrjästen (Nottingham + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 3 (när skummet sjunkit ihop), rosta kokosflingorna lätt på en panna. Så de blir lite gyllene till färgen.
    Vira in kokosflingorna i en ren silduk (eller liknande) och lägg dem i jäskärlet.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1012-1014.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare