Fler bilder

Lamington Stout


En Lamington är en australisk bakelse som är doppad i choklad och med riven kokos utanpå.
Precis lika australisk är även en värmande Coopers-stout. Släng med lite kokos och du har en dryck som är inspirerad av faster Matildas hemliga lamingtonrecept. Djupt svart och med ett krämigt skum. Alla aromerna från det lilla bakverket finns här: Choklad och kokos (givetvis), plus en aning kaffe och kola. Avrundat med en sötma som är som att avnjuta en dessert ur ett glas. Hurra för lamington!

Öltyp: Ale, Dark
Profil: Maltig, Kaffe, Rostad, Söt, Choklad
Alkoholhalt (% ABV): 6,5
Färg (EBC): 138
Beska (IBU): 42
Bryggvolym (liter): 22

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg Int. Irish Stout
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Light
  • 1 x 1kg Brew Enhancer 3
  • 250g Chocolate Malt 800-1000 EBC (krossad)
  • 250g Riven kokos
  • 2 msk Kokospulver
  • 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast + jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops



  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 5 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten. 
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.

    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och koka i 5 minuter. Ta därefter kastrullen av plattan.
    Tillsätt 2 msk kokospulver, sätt på locket och låt dra i 5 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen, maltextraktet och Brew Enhancern i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 22 liter och 18-20°C. Rör om.
    Strö torrjästen (specialjästen + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 3 (när skummet sjunkit ihop), rosta kokosflingorna lätt i en panna, så de blir lite gyllene till färgen.
    Vira in kokosflingorna i en ren silduk (eller liknande) och lägg dem i jäskärlet.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare