Fler bilder

Nightcap, American Dark Lager

10 l ~5,6 vol-%

Det finns inget som en fösare efter en lång dag. Eller en kort dag. Eller en onsdag. Eller även en igår. I synnerhet om fösaren har en jämn rostad maltsmak med inslag av vanilj och citrus, och en doft av tropiska frukter, såsom vår Nightcap har. Denna kopparbruna brygd är perfekt för att fösa dig över kanten, in i drömmarnas värld. Så, allt som återstår för oss att säga är... Skål, och sov gott.
Detta recept var Månadens Receptpaket Craft i Oktober 2016.

Lagerjästen kan startas vid högre temperatur och man låter sedan temperaturen sjunka under det påföljande dygnet.
Några skillnader som kan märkas vid jäsning i låg temperatur med lagerjäst:
Mindre kolsyra bildas. Mindre skum och en knappt märkbar skumring.
Längre jästid.
Jäser mer grundligt - lägre FG (Final Gravity) mätt med hydrometer uppnås.
Kan avge en "äggig" lukt (detta försvinner efter lagring på flaska).
Pga lägre temperatur och längre jästid är renlighet och desinficering extra viktigt.
Efterjäsningen på flaska kan ta en vecka eller två längre än normalt.

Ingredienser 

  • 1 x 1.3kg Mr Beer Bewitched Amber Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
  • 1 x 25-28g Falconer's Flight, Amarillo eller Azacca pellets
  • 1 x 11g Saflager W34/70 Dry Yeast
  • Carbonation Drops


Färg
: Koppar/Brun
Beska: Medium
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 3 liter vatten tillsammans med Malt Extract Pale i en kastrull (~5 l).
    Tillsätt halva påsen humle och koka i 10 minuter.
    Tillsätt andra halva påsen humle och ta genast kastrullen av plattan.
    Låt dra under lock i 5 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 10 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (W34/70 + jästen från ölsatsen) över ytan och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 13°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.

     
  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 10-14 dagar.
    Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1006-1010.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare