Fler bilder

Offshore XPA

Surf's up! Det är dags att njuta av detta sommaröl. Blekt gyllene under en skummande vit vågtopp. En fläkt av aromer av citrus, ananas och tropisk frukt tar vid. Dessa jagas av smaker från apelsinskal och tall som flyter ut över gommen. Humle från vardera sidan av Stilla havet – USA och NZ – ger denna extra pale ale en uppfriskande beska som leder till en krispig finish.

Öltyp: Ale, Pale Ale
Profil: Humlad, Citrus, Fruktig, Estrig
Alkoholhalt (% ABV): 5,4
Färg (EBC): 10
Beska (IBU): 30
Bryggvolym (liter): 21

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg Int. Mexican Cerveza
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Light
  • 250g Cara/Crystal Malt 100 EBC (krossad)
  • 1 x 25g Citra pellets
  • 1 x 25g Kohatu pellets
  • 1 x 15g Coopers American Ale Yeast (eller 1x SafAle US-05)
  • Carbonation Drops



  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Värm upp 2 liter vatten i en kastrull (min. 5 l) till 60-70°C.
    Tillsätt de krossade maltkornen (gärna i en silduk/kokpåse) och låt dra i samma temperatur under lock i 30 minuter.

    Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen ur kastrullen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och koka i 5 minuter. Ta därefter kastrullen av plattan.
    Tillsätt en halv påse Citra-humle (gärna i en silduk/kokpåse). Låt dra under lock i 20 minuter
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 17 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 3 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet (gärna i en silduk/kokpåse).
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1009-1013.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.




    Vidare