Fler bilder

Return of the Red IPA

För länge sedan i ett jäskärl långt, långt borta föddes en kännspak Red IPA. Och även om Hazy IPA verkar ha tagit dess plats på stjärnhimlen, går trenderna runt i cirklar och Red IPA slår nu tillbaka. Detta är ölsorten som för in nybörjarna (padawans?) i IPA-världen. Den är rödaktigt bärnstensfärgad och har ett gräddaktigt skum. Tall- och citrusdofter stiger ur glaset. Sedan följer en hel galax av smaker, alltifrån söt karamell och kola till aningar av kakao. Dessa balanserar ut den mästerliga beskan och spåren av fruktighet. Cirkeln är nu sluten, och det är du som är Mästaren.


Öltyp: Ale, IPA, Amber
Profil: Maltig, Humlad, Tallkåda, Citrus, Söt, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 5,8
Färg (EBC): 34
Beska (IBU): 50
Bryggvolym (liter): 21

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg TC Innkeeper's Daughter Sparkling Ale
  • 1 x 500g Light Dry Malt
  • 1 x 1kg Brew Enhancer 2
  • 500g Cara/Crystal Malt 100 EBC (krossad)
  • 100g Carafa I Malt 800-1000 EBC (krossad)
  • 1 x 25g Centennial pellets
  • 1 x 25g Simcoe pellets
  • 1 x 15g Coopers American Ale Yeast
  • Carbonation Drops



  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Värm upp 2 liter vatten i en kastrull (min. 5 l) till 60-70°C.
    Tillsätt de krossade maltkornen (inuti en silduk eller kokpåse).
    Försök hålla temperaturen vid 60-70°C och låt dra i 30 minuter.

    Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan, tillsätt bägge humlepåsarna och låt koka i 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen, Light Dry Malt och Brew Enhancern i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 17 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 17-23°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1013-1018.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.




    Vidare