Shark Attack XPA
Se upp! Den här stora killen har stora tänder och döljer en hel del fananamma bakom sin blekt gyllene färg. Simmande genom en tropisk storm av blom- och stenfruktsaromer, lämnar smakerna av passionsfrukt, citrus och färskt bröd en balanserad finish i sitt kölvatten. Just då ger den ett nafs från humlekombinationen Centennial, Citra och Amarillo. Det här är en XPA med bett. Lockar en till att törstigt cirkla runt detta välhumlade och drickvänliga öl.
Öltyp: Ale, Pale Ale
Profil: Humlad, Citrus, Fruktig, Beskt avslut, Krispig
Alkoholhalt (% ABV): 5,6
Färg (EBC): 7
Beska (IBU): 30
Bryggvolym (liter): 23
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Int. Mexican Cerveza
- 1 x 1kg Brew Enhancer 3
- 1 x 500g Light Dry Malt
- 1 x 25g Centennial pellets (endast halva påsen används)
- 1 x 25g Citra pellets
- 1 x 25g Amarillo pellets
- 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 5 liter vatten tillsammans med 500g Light Dry Malt i en stor kastrull (~8 l).
Tillsätt en halv påse Centennial humle och koka i 15 minuter.
Ta kastrullen av plattan och rör ner en halv påse Citra och en halv påse Amarillo humle.
Låt stå och dra i 10 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och Brew Enhancern i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 18°C. Rör om.
Strö torrjästen (US-05) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
-
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 12 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Ungefär vid dag 8 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 11, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1012.