Fler bilder

Shark Fin Summer Ale

Låt inte den här ta dig då du minst anar det. Under det krämiga vita skummet, gömmer sig en ljus Ale med toner som påminner om en semesterö. Aromer av citrus, passionsfrukt och melon slungas ur glaset, innan maltiga kex- och citrussmaker kramar dig om smaklökarna. Men oroa dig inte, dens bett är inte så farligt som man skulle tro, tack vare en krispigt mild beska och en moderat alkoholnivå. Perfekt för en dag vid stranden... om du vågar dig dit.


Öltyp: Ale, Pale Ale
Profil: Humlad, Citrus, Fruktig, Krispig
Alkoholhalt (% ABV): 4,5
Färg (EBC): 12
Beska (IBU): 25
Bryggvolym (liter): 22

Ingredienser 

  • 1 x 1.7kg Int. Australian Pale Ale
  • 2 x 500g Light Dry Malt
  • 250g Cara/Crystal Malt 100 EBC (krossad)
  • 1 x 25g Galaxy pellets
  • 1 x 25g Enigma pellets
  • 1 x 15g Coopers American Ale Yeast
  • Carbonation Drops



  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 5 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 3 liter kallt vatten.
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.

    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Rör ner 500g Light Dry Malt.
    Koka upp vätskan och tillsätt halva påsen Enigma humle. Låt koka i 5 minuter. Ta därefter kastrullen av plattan.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt resten av Light Dry Malt och ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 22 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 9-12dagar.
    Ungefär vid dag 6 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 9, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1009-1014.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.




    Vidare