Summer Berry Sour
Det är dags för något som piggar upp sinnena. Vårt allra första sour-öl, tack vare en fin liten specialjäst. Först är det ljust och syrligt, och med den mjuka nyansen av dina egna bär. Sedan kommer doften av röda äpplen och tropisk frukt fram. Och med syrliga citrus- och bärsmaker kommer dina smaklökar att pirra. Denna perfekta öl avslutas med en lätt beska och saftig finish, vilket gör det till den perfekta brygden för soliga dagar, ljumma kvällar och festliga tillfällen.
Öltyp: Ale
Profil: Citrus, Fruktig
Alkoholhalt (% ABV): 5,4
Färg (EBC): 6
Beska (IBU): 25
Bryggvolym (liter): 20
Ingredienser
- 1 x 1,7kg TC Preacher's Hefe Wheat
- 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Light
- 500g Djupfrysta bär enligt egen smak
- 1 x 11g Lallemand Philly Sour Dry Yeast
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Tillsätt ölsatsen och maltextraktet och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 15 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 20 liter och 20°C. Rör om.
Strö torrjästen (specialjästen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 20-25°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tina upp bären och mosa dem i en väl sanitiserad blender. Rör försiktigt ner bärpyrén i brygden och låt ölet jäsa vidare.
Börjande från dag 8, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1013.Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.