Swooping Season Brown Ale
Våren är årstiden för ung kärlek och nickande påskliljor. Och i vissa trakter även för de brutala fjäderklädda missiler som dyker ut ur ingenstans för att terrorisera området. Vi talar ju om skator som beskyddar sina ungar.
Vår Swooping Season Brown Ale störtdyker ner i glaset och lägger sig ruvande bärnstensbrun under ett krämigt brunt skum. Aromer av citrus och tall jagas av smaker från grapefrukt och söt kola, medan choklad och kaffe under tiden smyger sig på en bakifrån.
Slutklämmen är starkt bitter. Ungefär som attityden hos trakasserade brevbärare, förskräckta fotgängare och cyklister som blivit skrämda en gång för många.
Öltyp: Ale, Dark
Profil: Maltig, Humlad, Citrus, Rostad, Söt
Alkoholhalt (% ABV): 5,6
Färg (EBC): 39
Beska (IBU): 45
Bryggvolym (liter): 23
Ingredienser
- 1 x 1,7kg TC Innkeeper's Daughter Sparkling Ale
- 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber
- 1 x 500g Light Dry Malt
- 250g Chocolate Malt 800-1000 EBC (krossad)
- 1 x 25g Cascade pellets
- 1 x 15g Coopers American Ale Yeast (eller 1x SafAle US-05) + jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 5 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 3 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.På bryggdagen:
Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen ur kastrullen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och tillsätt humlen (gärna i en silduk/kokpåse).
Låt koka i 5 minuter och lyft därefter kastrullen av plattan.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen, maltextraktet och Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 15 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 18°C. Rör om.
Strö torrjästen (specialjästen + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-25°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
Börjande från dag 5, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1010-1015.Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.