Red Bomber
8,5 l ~7,5 vol-%
Man behöver inte vara värsta flygarässet för skapa denna röda ale, men hon är mycket lättare att få ner än annan välkänd red bomber. En påstridig aromblandning av blommor, örter, kryddor och tropisk frukt lyfter dina sinnen till högre höjder, innan störtdykningen ner i söt malt, kåda och fruktiga smaker. Alkoholstyrkan på ca 7,5% kanske får dig att rolla. Desto större skäl att då dela ölet med en wingman/woman.
Detta recept var Månadens Receptpaket Craft i Maj 2016.
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Bewitched Amber Ale
- 2 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
- 100g CaraRed Malt (40-60 EBC) (krossad)
- 2 x 25-28g Bravo pellets
- 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast
- Carbonation Drops
Färg: Röd/Brun
Beska: Hög
Kropp: Tung
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Tillsätt de krossade maltkornen och 1 liter hett vatten (inte kokande) i en kastrull (~2 l).
Låt dra under lock i 1 timme.
Sila bort maltkornen och koka upp vätskan.
Tillsätt en påse (25-28g) Bravo humle och koka i 15 minuter.
Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
Strö torrjästen (US-05) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.
Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 10-14 dagar.
Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1012.