Scotch Ale
21 l ~5,8 vol-%
Scotch Ale Wee Heavy - vad är bakgrunden till namnet? Ölfamiljen "Pale Ale" innefattar många öltyper. Däribland det som kallas Scotch Ale. "Wee heavy" är en vardaglig term som syftar på att ölet är en alkoholstark variant av denna öltyp. Jämfört med en ljusare pale ale finner du här lite högre alkoholhalt, lite mörkare färg med komplexa smaker och aromer, men liten till ingen humlearom. En måttlig eller något högre beska, med toner av kaffe och karamell.
Detta recept är en mörkare variant av Coopers Sparkling Ale, med ca 5,8 vol-%.
Ingredienser
- 1 x 1,7kg TC Innkeeper's Daughter Sparkling Ale
- 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber
- 500g Brunt socker
- 1 x 11g Lallemand Nottingham Ale Dry Yeast
- Carbonation Drops
Färg: Bärnsten
Beska: Medium/Hög
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Tillsätt ölsatsen, maltextraktet, det bruna sockret och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 21°C. Rör om.
Strö torrjästen (Nottingham) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 21°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
-
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1012.
Ingredienser som behövs
-
TC Malt Extract Amber 1,5kg
Ohumlat maltextrakt 1,5kg
TC Malt Extract Amber 1,5kg 139,00 kr -
Coopers Carbonation Drops 250g
Enkelt sätt att prima dina flaskor. 250g
Coopers Carbonation Drops 250g 49,00 kr -
Nottingham Ale Yeast, Lallemand
Alejäst av engelsk typ
Nottingham Ale Yeast, Lallemand 44,00 kr -
TC Innkeeper's Daughter 1,7kg
Sparkling Ale
TC Innkeeper's Daughter 1,7kg 189,00 kr