Spirit of ANZAC Ale
23 l ~4,6 vol-%
(ANZAC = Australian and New Zealand Army Corps)
Flera gånger i historien har Nya Zeeland och Australien förenat sina krafter i krig med en respektingivande styrka som resultat. Ingredienserna i det här ölet gör lite samma sak: Styrkan hos de bägge länderna förenas. Malt från Australien och humle från Nya Zeeland kombineras och ger en mycket välsmakande brygd.
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Coopers Real Ale
- 1 x 500g Light Dry Malt
- 300g Dextrose
- 50g Roasted/Black Malt (1300-1500 EBC) (krossad)
- 1 x 25-28g Nelson Sauvin pellets
- Jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
Färg: Gyllene
Beska: Medium
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 1 liter vatten tillsammans med de krossade maltkornen i en kastrull.
Ta kastrullen av plattan.
Tillsätt Nelson Sauvin humle, sätt på locket och låt dra i 30 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter.Tillsätt 500g Light Dry Malt och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
Sila ner den kokade malt/humlevätskan i jäskärlet.
Tillsätt ölsatsen och dextrosen i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 21°C. Rör om.
Strö torrjästen över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 21°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1004.
Ingredienser som behövs
-
Coopers Real Ale 1,7kg
För de invigda
Coopers Real Ale 1,7kg 165,00 kr -
Coopers Dextrose 1kg
Jäsbart socker som inte ger ditt öl ciderkaraktär
Coopers Dextrose 1kg 59,00 kr -
Coopers Carbonation Drops 250g
Enkelt sätt att prima dina flaskor. 250g
Coopers Carbonation Drops 250g 49,00 kr -
Light Dry Malt 500g
Passar i alla brygder. 500g
Light Dry Malt 500g 69,00 kr