Sunkissed Weiss
23 l ~4,7 vol-%
Det här veteölet bjuder dig vackra, gyllene nyanser och en aning extra smak jämfört med typiska kommersiella versioner. Det extra tillägget av specialmalt bidrar med intressanta smaker och lite mer färg, vilket nog placerar brygden nära den övre gränsen för BJCP-kategorin Weissbier (15A). Den extra humlen, Perle, bidrar med lite mer tryck i beskan vilket hjälper till att balansera ev. restsötma från specialmalten. Som med de flesta Weizen, innehar jästen en nyckelposition i det här receptet. Jästen Munich kan bidra med toner av banan och diskreta aromer av rökt bacon, vilket ju kan låta lite udda, men det anses önskvärt i många kommersiella versioner. Vi har valt att lägga till Light Malt Extract, vilket gör att receptet hamnar lite utanför riktlinjerna för öltypen, vilka anger minst 50% vetemalt. Den här öltypen mognar snabbt så drick det medan det är ungt.
Ingredienser
- 1 x 1,7kg TC Preacher’s Hefe Wheat
- 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Light
- 300g Cara/Crystal Wheat Malt (110-140 EBC) (krossad)
- 1 x 25-28g Perle pellets (använd halva påsen, eller hela om du vill ha mer humlekaraktär)
- 1 x 11g Lallemand Munich Wheat Dry Yeast
- Carbonation Drops
Färg: Koppar
Beska: Låg
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 2 liter vatten i en kastrull. Ta kastrullen av plattan.
Tillsätt de krossade maltkornen och låt dra under lock i 1 timme.
Sila över vätskan i en annan kastrull (~4 l) och koka upp vätskan.
Tillsätt Perle humle och koka i 30 minuter.
Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 22°C. Rör om.
Strö torrjästen (Munich) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 22°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1006-1010.
Ingredienser som behövs
-
TC Malt Extract Light 1,5kg
Ohumlat maltextrakt 1,5kg
TC Malt Extract Light 1,5kg 139,00 kr -
Coopers Carbonation Drops 250g
Enkelt sätt att prima dina flaskor. 250g
Coopers Carbonation Drops 250g 49,00 kr -
Munich Classic Wheat Beer Yeast, Lallemand
Veteölsjäst av tysk typ
Munich Classic Wheat Beer Yeast, Lallemand 49,00 kr -
TC Preacher's Hefe Wheat 1,7kg
Bönesvar...
TC Preacher's Hefe Wheat 1,7kg 189,00 kr