Fler bilder

Batman & Robin IPA

8,5 l ~6,5 vol-%


Falconer's Flight är en alldeles egen blandning av unika humlesorter från nordvästra USA och är lite av humlevärldens Batman & Robin. Den ultimata superduon skapar ett öl som till en början bjuder på smaken av tallkåda med toner av grapefrukt och stenfrukter, för att sedan explodera i ljusa citron-estrar följt av en mäktig smäll av IPA-beska. Söt malt skickar smaken till stratosfären medan kolsyran sätter in den slutliga attacken i närstriden. Detta enorma öl besegrar smaklökarna utan vidare!

Ingredienser 

  • 1 x 1.3kg Mr Beer Diablo IPA
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract Smooth
  • 1 x 25g Falconer’s Flight pellets
  • Carbonation Drops

Färg: Bärnsten
Beska: Hög
Kropp: Tung

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 0,5 liter vatten tillsammans med Malt Extract Smooth i en kastrull (~2 l).
    Tillsätt hälften av humlen och koka i 10 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen över ytan och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 20-24°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 4 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs