Big Red One
8,5 l ~8 vol-%
Det här ölet, djupt bärnstensfärgat och mycket smakrikt, kommer att värma dig hela vägen ner. Med sina 8% är det här ett "stanna-hemma-öl". Ölet är mycket komplext och utvecklas fint vid lagring längre än 6 månader, men glöm inte att provsmaka lite medan det är ungt också!
Ingredienser
- 1 x 1.3kg Mr Beer Bewitched Amber Ale
- 3 x 250g Mr Beer Malt Extract - Golden
- 12g Cascade pellets
- 12g Willamette pellets
- 1 x 11,5g Safale US-05 yeast
- Carbonation Drops
Färg: Mahogny
Beska: Medium/Hög
Kropp: Tung
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 0,5 liter vatten tillsammans med 250g Malt Extract Golden i en kastrull (~2 l).
Tillsätt Cascade humle och koka i 10 minuter.
Tillsätt Willamette humle och koka i ytterligare 5 minuter.
Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och resten av maltextrakten i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
Strö torrjästen (US-05) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 20-24°C som möjligt.
Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.